ZAHRADNÍ DOMEK - NÁVRH 1.SEMESTR

https://drive.google.com/open?id=1sn8QwAh6rXUSJ0b7CNOOV-qTFDxJrn4n


ZAHRADNÍ DOMEK



Idea
Domek slouží studentům, kteří bydlí na koleji, k odpočinku, ale i k zábavě, která se ukrývá v domku. Je to místo, kde se může člověk vypnout a zapomenout na školu, protože ho obklopuje zeleň ze všech stran. Může si tu popovídat s kamarády a být sám sebou.

Situace
Zahradní domek je umístěn do střední části pozemku s orientací na sever, směrem ke kolejím. Je situován vedle cesty, která spojuje zadní vchody kolejí. Přitom je obklopován z každé jeho strany terasou.

Hmotové řešení
Na první dojem se může zdát, že „rokle“ nemá žádná okna a pouze vchodové dveře. To se ale změní, pokud vstoupíte do samotného objektu. Návštěvníkovi se tu naskytne pohled přímo do nebe, střecha totiž ukrývá velký kruhový světlík. A to není všechno! Co se na první pohled může zdát malé, může se stát opakem, má to tu ještě jedno kouzlo, je jím suterén, do kterého se dostanete po schodech dolu. Z ptačí perspektivy je domek také atraktivní, pozorovatelé z kolejí nevidí všední krytinu ale krásnou zelenou střechu, která zapadá do celého objektu.

Program
Kdo je zmrzlá duše, určitě to tu uvítá, jsou tu totiž krbová kamna. V kuchyňce si k tomu můžete uvařit svařák nebo si dát horký nápoj, který vás zahřeje. Jsou tu i skříňky na zámky, takže už žádné ztráty. Dominantou celé „rokle“ je světlík, které se nachází přímo nad stolem, kde se můžete s přáteli usadit a třeba si zahrát nějaké hry nebo si jen tak popovídat.
Kdo by se chtěl „zašít“ s kamarády do hlouby země, může sejít do suterénu zahrát si kulečník.
Pro teplé večery slouží terasa jako místo na grilování, posezení a hledění na noční oblohu.
Kdo by si chtěl naopak jen tak pročistit hlavu od učení, může se jít projít do zahrady po osvětlené kamenné stezce mezi listnatými stromy.

Dispoziční řešení
Přízemí je vybaveno kuchyňkou, krbem a kruhovým stolem. Po schodech se dostanete do suterénu, kde si můžete zahrát kulečník.

Konstrukční řešení
Stavba je zděná s dřevěnou fasádou. Dřevěná terasa opticky zvětšuje prostor domku. I schodiště je dřevěné. Dřevěné materiály jsem pro dům zvolila kvůli jeho přirozené kráse a také proto, že domek je obklopen ze všech stran stromovým hájem.


Komentáře

Oblíbené příspěvky